Intelegerea tehnologiei OLT, ONU, ONT si ODN pentru fibra optica

Pe masura ce industria retelelor de fibra optica continua sa creasca, un colt al pietei impinge inovatia si dezvoltarea, iar intelegerea acestui lucru v-ar putea ajuta la proiectarea propriilor retele.

Acest domeniu este cunoscut sub numele de fibra optica pana la domiciliu (FTTH) si este acum un aspect major al serviciilor de internet in banda larga.

Pentru a oferi conexiuni de fibra optica pana la punctele finale din locuinte, conexiunile de fibra optica trebuie sa se imparta in mod eficient de la un punct la mai multe puncte finale. Una dintre modalitatile preferate de a face acest lucru este cu ajutorul retelelor optice pasive (PON).

Dupa cum sugereaza si numele, acestea sunt retele optice nealimentate care ofera semnale rapide si fiabile care se impart de la o singura sursa la mai multe destinatii. Pentru ca astfel de proiecte sa functioneze, exista cateva caracteristici esentiale cunoscute sub numele de OLT, ONU, ONT si ODN. Veti vedea fiecare dintre ele explicata mai jos.

OLT
Terminalul de linie optica (Optical Line Terminal – OLT) este locul unde incepe reteaua pasiva. Acesta este locul in care segmentul de retea va gazdui un modul de control si de comutare si, in esenta, gestioneaza traficul catre si de la conexiunea principala de fibra optica care deserveste regiunea.

OLT gestioneaza traficul de iesire de la diferitele intrari conectate si traficul de intrare de la linia principala.

Distanta maxima de la OLT la punctele finale este, de obicei, de 20 km.

ONU
Unitatile de retea optica (ONU) sunt responsabile de conversia semnalelor intre liniile de fibra optica si liniile electrice. Dupa cum v-ati putea imagina, aceste noduri se afla intre OLT si utilizatorul final pentru a asigura succesul comunicarii. ONU-urile permit utilizatorilor sa implementeze echipamente traditionale de semnalizare electrica in retelele FTTH.

Acest lucru inseamna ca ONU poate suporta o serie de mecanisme de retea traditionale, inclusiv perechi de cupru torsadate, coaxiale, Wi-Fi si altele.

ONT
Terminalele de retea optica (Optical Network Terminals – ONT) sunt efectiv aceleasi lucruri ca si ONU-urile. Ele functioneaza prin intermediul acelorasi mecanisme pentru a indeplini aceleasi sarcini. ONT-urile convertesc semnalele intre liniile de fibra optica si alte linii de comunicatii si sunt situate intre OLT-uri si utilizatorii finali.

Singura diferenta intre un ONT si un ONU este organismul care clasifica dispozitivul. ITU-T se refera la aceste noduri ca ONT, in timp ce IEEE se refera la ele ca ONU.

ODN
Retelele de distributie optica (ODN) se refera la sistemele care exista intre OLT si ONU. Acestea sunt retele de fibra optica si functioneaza de obicei la o distanta maxima de 20 km. Toate cablurile de fibra optica, repartitoarele, adaptoarele si echipamentele suplimentare fac parte din ODN.

Mai exact, o ODN poate fi impartita in cinci parti:

Fibra de alimentare: linia de lunga distanta.
Punct de distributie optica: conecteaza fibra de alimentare la fibra de distributie, unde sunt implementate multe divizoare.
Fibra de distributie: ramifica conexiunile de fibra optica de-a lungul cailor necesare pentru a conecta toti utilizatorii finali.
Punct de acces optic: punctul in care utilizatorii finali se pot conecta la reteaua de fibra optica.
Fibra de coborare: conecteaza punctele de acces optice la ONT-uri.
ODN constituie intr-adevar coloana vertebrala a retelelor pasive care alimenteaza comunicatiile prin fibra optica catre locuinte si alti utilizatori finali.

Impreuna, aceste patru componente (OLT, ONU, ONT si ODN) alcatuiesc retelele pasive standard de fibra optica care ajuta la distribuirea accesului la internet catre utilizatorii finali. De la linia principala de metrou pana la casele individuale, veti vedea aceste patru aspecte ale sistemului de retea. Atunci cand intelegeti fiecare componenta si scopul acesteia, puteti proiecta in jurul functionalitatii lor pentru a crea retele de fibra optica cu acces larg, dupa cum este necesar.

Fiecare componenta are nevoie de cealalta, dar impreuna formeaza un mijloc rentabil de a oferi acces la internet de foarte mare viteza unui numar mare de utilizatori finali pe distante considerabile. Indiferent daca proiectati retele pentru FTTH sau daca imprumutati conceptele pentru alte aplicatii (cum ar fi retelele de campusuri mari), principiile va pot ajuta sa va optimizati sistemele.

 

Doresti o oferta de pret?

Contacteaza-ne Telefonic sau pe WhatsApp!

CONTACT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Open chat
Scan the code
Cere oferta !